Breaking News

Czym są chłodnie i gdzie znajdują zastosowanie

Chłodnictwo to dział techniki, który odpowiedzialny jest za odprowadzanie ciepła ze środowiska, chłodzonego w celu otrzymania i zachowania temp. niższych od temperatury otoczenia. Największe zastosowanie odnajdziemy w utrwalaniu żywności. 

Komora chłodnicza to oscięta przestrzeń otoczona przegrodami o sporej izolacyjności cieplnej a także paroszczelności, w której zachowywana jest stała temperatura zgodnie z wytycznymi dotyczącymi przechowywanych wyrobów. 

W zależności od utrzymywanych temperatur, komory dzielą się na:

    • komory chłodnicze – zakres temp. 0 do +10C

    • komory mroźnicze – zakres temp. -5 do -25C

    • komory morźnicze głębokiego mrożenia – temp. ok. – 30C

    • komory z atmosferą kontrolowaną. 

Komory mroźnicze to wysokiej klasy narzędzia przeznaczone do przechowywania wyrobów świeżych, mrożonych w określonych temperaturach. 

Komora chłodnicza zaopatrzona jest w chłodnię i agregat chłodniczy, które są w stanie zredukować i utrzymać niezmienną temperaturę w pomieszczeniu. 

W zależności od warunków technicznych budynku oraz indywidualnych wymogów możemy wyróżnić komory murowane wolnostojące, modułowe, wykonane z płyt poliuretanowych oraz montowane całościowo we wnętrzu budynku. Z uwagi na wymogi bezpieczeństwa materiał, z którego wykonane są komory chłodnicze cechuje się bardzo dużą wytrzymałością na ściskanie i gnicie, bezwonnością, ognioodpornością a także stabilnością chemiczną. Jest on także bezproblemowy do utrzymania w porządku oraz, a także pozwala na utrzymanie najwyższych wymogów sanitarnych.  

Komory chłodnicze używane są m.in. w zakładach produkcyjnych, wytwórniach oraz składnicach warzyw, restauracjach oraz w placówkach medycznych. 

Urządzenia te stanowią również niezbędny element mechanizmu samochodów-chłodni, czyli pojazdów służących do przewozu żywności, leków oraz pozostałych preparatów chemicznych. 

kryteris, jakie muszą być zapewnione w chłodni, zależą od rodzaju przechowywanych w niej wytworów. Temperatura zadana w chłodni może też być zależna od oczekiwanego okresu umieszczenia, a również od tego, czy ma w niej być umieszczony świeży produkt, który następnie zostanie zamrożony.

Komora chłodnicza to nie tylko ściany, podłoga, sufit i drzwi. Jest to szereg zastosowań technologicznych, które mają za zadanie zdołać zachować odpowiednią temperaturę we wnętrzu urządzenia. W komorach należy także utrzymywać odpowiedni poziom wilgotności i natężenia przepływu powietrza. 

W jaki sposób działa agregat chłodniczy?

Agregat chłodniczy jest punktem centralnym każdej komory chłodniczej. Jest to urządzenie mające na celu chłodzenie płynu procesowego. Może składać się on z pojedynczego mechanizmu typu Monoblok, jak również kompleksowej instalacji typu split w skład w której wchodzi agregat, chłodnica i instalacja łącząca oba urządzenia. Agregaty chłodnicze można spotkać dokładnie tam, gdzie obniżona temperatura jest niezbędna do przechowywania towarów lub utrzymania ściśle ustalonych warunków pracy. Działanie agregatu chłodniczego zbliżone jest do pracy innych urządzeń chłodniczych jak np. klimatyzacji. Oparte jest ono na kompresji lub absorbcji pary. Cały proces rozpoczyna się w pierwszym podzespole, czyli parowniku, gdzie panuje niska temperatura oraz równocześnie niskie ciśnienie, krąży freon, czyli czynnik chłodniczy. Na początku znajduje się on w stanie ciekłym, jednak pobierając energię cieplną od wyrobów przetrzymywanych we wnętrzu komory chłodniczej zaczyna parować. Agregat zasysa czynnik chłodniczy i zwiększa ciśnienie, a także podwyższa temperaturę. Następnie zostaje przetransportowany do skraplacza, w którym to miejscu zaczyna się proces jego skraplania. Tym oto sposobem oddaje on nagromadzoną dotychczas energię. W momencie, w którym czynnik roboczy przeniesie się ponownie do stanu ciekłego jest przenoszony do tzw. zaworu dławiącego – zadaniem tego fragmentu jest obniżenie ciśnienia płynu, a w związku z tym znaczne obniżenie jego temperatury. W momencie, w którym czynnik chłodniczy powtórnie trafia do parownika cykl chłodzenia rozpoczyna się od początku. 

Co rozpoczęło rozwój chłodnictwa przemysłowego 

Pierwsze użycie komór chłodniczych sięga okresu zamierzchłego. Do magazynowania żywności stosowano rozpadliny wydłubane w lodzie ewentualnie śniegu. Już wtedy usiłowano w taki sposób przedłużyć świeżość posiadanych produktów. W historii ludzkości woda w postaci lodu znajdowała bardzo długo zastosowanie. Praktycznie lodem posługiwano się do połowy XX wieku, a i dzisiaj lód jest stosowany w składach chłodu. 

Początkowe lata dwudziestego wieku to głównie chłodnictwo przemysłowe oparte na takich czynnikach jak amoniak a okresowo dwutlenek węgla. 

Chłodnictwo przemysłowe dostarcza rozwiązania dla wielu branż na całym świecie. Mimo iż kojarzy się przede wszystkim z chłodniami i mroźniami, ma do zaoferowania o wiele więcej różnorodnych rozwiązań, których zadaniem jest sprawienie ustalonych kryteriów do przechowywania wyrobów a także realizacji wskazanych procesów przemysłowych. 

Chłodnictwo przemysłowe to także systemy, które znajdują zastosowanie w kompleksach użytkowych i komercyjnych. Coraz to większa różnorodność systemów chłodniczych sprawia, że branża chłodnicza stale się rozwija. 

Porównywalnie jak w innych branżach, także w chłodnictwie przemysłowym coraz większą wagęuwagęzwraca się do zagadnień przyjaznych dla środowiska naturalnego. Metody te odznaczają się dużą skutecznością, jednocześnie ograniczając popyt na energię lub wykorzystują odnawialne źródła energii. W każdym kolejnym eoku chłodziwa stosowane w układach chłodzenia szaf chłodniczych cechują się coraz to mniejszą szkodliwością dla otoczenia a w przyszłości mają zostać wyeliminowane przez naturalne czynniki chłodnicze. 

Ile właściwie kosztuje budowa komory chłodniczej?

Etap projektowania komory chłodniczej jest fundamentem skuteczności przyszłej instalacji. Również od tego w jaki sposób zostanie zaprojektowana instalacja do mroźni będzie zależeć jej końcowy koszt. W zależności od specyfikacji produktów powinno wybrać odpowiedni rodzaj konstrukcji, który zapewni najlepsze warunki do przechowywania. 

Najistotniejszym czynnikiem, który decyduje o koszcie budowy komory chłodniczej pozostaje wielkość pomieszczenia oraz,a także jego przeznaczenie. Kolejnym czynnikiem, który ma wpływ na koszt jest poziom temperatury jaki ma zostać zagwarantowany w pomieszczeniu. Ważne jest tu dostosowanie wydajności agregatu chłodniczego, który pozwoli uzyskać stałą temperaturę powietrza. Równie istotne jest miejsce montażu chłodni. Należy bowiem uwzględnić grubość ścian, których funkcja to skutecznie oddzielać zewnętrzną temperaturę od tej, która panuje w chłodni. Warstwa izolacyjna i to jaka zostanie wybrana w głównej mierze w nim składowane. Poziom zaawansowania konstrukcji a także konieczna moc, która musi wychłodzić powierzchnię użytkową, a również jej wyposażenie np. meble chłodnicze to dodatkowe czynniki, które mają wpływ na cenę montażu chłodni.